Een Maak-je-eigen-RPG Tutorial
Pagina 1 van 1
Een Maak-je-eigen-RPG Tutorial
A step-by-step guide for creating your own RPG! [/insert random happy emoticon here]
Note: Deze guide is absoluut geen belofte voor een actieve en succesvolle RPG. Een succesvolle RPG onstaat niet “zomaar” en het onstaan ervan is ook niet te voorspellen. Het is een samenwerking van timing, geluk, contacten en uitwerking van onderwerp die een RPG succesvol moeten maken en helaas heb jij als maker niet op al deze onderdelen invloed.
Wil je toch graag een poging wagen in het bos dat men de “eigen RPG” noemt, dan vind je in de onderstaande guide misschien wel wat handige tips die je verder kunnen helpen. Wil ik nog even kwijt dat dit natuurlijk niet DE manier is om een RPG op te starten, maar enkel de manier die ík gebruik. Dit zijn puur mijn eigen bevindingen van 6 jaar RPG'en en hier en daar wat wijsheidjes die ik op school heb opgedaan.
(Btw, als je toevoegingen (en meer tips) hebt, laat het dan vooral weten!)
Stap 1: Het idee
Een goede RPG begint met een goed idee. Fair enough. Een goed idee komt negen van de tien keer zomaar uit de lucht vallen. Je hoort een woord, krijgt een ingeving en komt tot de conclusie dat je het wel graag zou uitwerken tot een RPG. Bedenk je echter dat je, voordat je lukraak een forum aan gaat maken, beter eerst nog even kunt brainstormen en onderzoeken. Werkt de RPG wel zo goed? Zijn er al niet te veel van dit soort RPGs? Hoe groot is de kans dat mensen dit leuk gaan vinden? Ga bij jezelf na hoe realistisch het is dat jouw RPG uiteindelijk uit zal bloeien tot iets moois, schrijf (in klad) regels uit, bedenk wat er allemaal mis kan gaan in en rond de RPG en probeer oplossingen te vinden voor deze problemen. Heb je een onderwerp dat al vaker is gebruikt, bedenk dan wat jouw RPG anders maakt dan al die andere RPGs die er al zijn. Heb je een onderwerp dat niet zo bekend is, bedenk dan of er een manier is om jouw RPG ook aantrekkelijk te maken voor mensen die het onderwerp niet kennen.
Zoals ik al zei: een goed idee komt negen van de tien keer zomaar uit de lucht vallen. Een goede uitwerking van dit idee heeft echter tijd nodig.
Stap 2: Het forum
Oké, je hebt je idee uitgewerkt, hebt oplossingen bedacht en denkt er helemaal klaar voor te zijn. Is het dan nu tijd om een forum aan te maken? Bijna!
Naam
Allereerst: heb je goed nagedacht over de naam van je forum? Zorg voor een naam die makkelijk te onthouden is en te maken heeft met je thema. Je zult later reclame moeten maken met deze naam, dus zorg er tevens voor dat hij ofwel aantrekkelijk klinkt ofwel de strekking van je RPG weergeeft. (De naam BeauxbatonsRPG is bijvoorbeeld niet heel boeiend, maar geeft wel goed de strekking van de RPG weer! Mensen zien in één oogopslag waar deze RPG over gaat.)
Hosting
Dan, voordat je een forum aanmaakt, is het misschien goed te weten dat er meerdere hosts zijn waar je jouw forum aan kunt maken, de ene beter dan de ander. Ik ken natuurlijk niet alle hosts, laat staan dat ik daadwerkelijk iets nuttigs kan zeggen over pro’s en con’s, maar ik wil toch even een korte opmerking plaatsen over de drie hosts die ik wél ken. Heb je zelf goede of juist slechte ervaring met een bepaalde host? Laat het dan vooral weten, dan zal ik dit lijstje aanvullen! Heb je al een keuze gemaakt voor een host? Skip deze tekst dan en ga gerust door naar stap 3.
Stap 3: De uitwerking van jouw thema
Nu je jouw forum aan hebt gemaakt, is het tijd om je RPG pas écht uit te gaan werken. Dit doen we aan de hand van regels en omschrijvingen, de indeling van je forum en natuurlijk de skin van je RPG.
[i]De regels en uitleg
De regels en uitleg heb je natuurlijk al globaal opgesteld tijdens het brainstormen, maar zullen nu tot in de puntjes uitgewerkt moeten worden. Zorg voor een overzichtelijke uitleg van jouw forum en probeer het zo beknopt mogelijk te houden. Uitgebreide RPGs hebben natuurlijk veel uitleg nodig, maar probeer onnodige feitjes weg te laten. Hoe groter de tekst is, hoe minder mensen geneigd zijn hem helemaal te lezen.
Je uitleg opdelen in verschillende topics is een mogelijkheid om je gasten en/of leden minder te overvallen met informatie, maar zorg dan voor een logische scheiding en zorg ervoor dat je niet té veel topics krijgt. Bedenk dat een gast voor het eerst op jouw forum komt en geen idee heeft waar hij of zij moet kijken, als er dan twintig topics met informatie staan te wachten, weet de gast simpelweg niet waar hij moet beginnen.
Een handige tip voor de uitleg én de regels: druk woorden of korte zinnen dik, schuin of geef ze een kleurtje mee, zodat ze opvallen! Doe dit ALLEEN bij kopjes of belangrijke woorden(samenstellingen), zodat de aandacht daarheen getrokken wordt, doe dit NIET bij hele alinea’s. Dit omdat je met die dikgedrukte of gekleurde woorden aandacht wil trekken en mensen aan het lezen wil zetten. Lezen ze het kopje, dan is de kans groot dat ze de alinea ook lezen, maar is de hele alinea dikgedrukt of gekleurd, dan valt dat woord niet meer op en is het gewoon weer één geheel en nemen mensen vaak niet de moeite het te lezen.
Onthoud dat je zowel IC als OOC regels nodig hebt. Voor de OOC regels is het handig om eens te kijken bij andere RPGs: welke regels hanteren zij? Vergeet je niets belangrijks? De OOC regels zijn erg belangrijk als het aankomt op de sfeer van je forum! Doen mensen iets wat jou niet aanstaat, dan kun je hen namelijk op de regels wijzen. Heb je geen regels, dan heb je ook geen poot om op te staan en stel je jezelf misschien wel in een slecht licht. Bovendien weten mensen beter waar ze aan toe zijn, wanneer er een duidelijk overzicht van regels is.
Tot slot: zorg dat alle regels en uitleg goed verzorgd zijn! Spellings- en typefouten kunnen je leden kosten, net als onoverzichtelijkheid en onduidelijkheid. Ben je niet helemaal zeker van de duidelijkheid van je forum? Laat het dan van te voren even door iemand doorlezen!
De indeling
De indeling van je forum is ook belangrijk. We hebben het hier over boards en subboards. Het belangrijkste is natuurlijk: maak er niet te weinig, maar ook niet te veel!
In de RPG:
De neiging is heel groot om meteen veel gebieden te maken, met veel subboards, maar bedenk dat dit, vooral bij een beginnende RPG, eerder afstotelijk is dan aantrekkelijk. Allereerst oogt het forum dan leeg, omdat je het niet of nauwelijks voor elkaar kunt krijgen om in elk (sub)board actief te posten, waardoor mensen kunnen denken dat het forum niet actief is. Daarnaast komt er in zulke gevallen vaak ook teveel informatie in één keer op je gasten af, vooral als zij onbekend zijn met het onderwerp. Sub-subboards zijn in veel gevallen al helemaal een no go (en ook niet bij elke host mogelijk!), omdat dat veel zoek- en klikwerk opleverd. In enkele gevallen kunnen dergelijke boards echter wel handig zijn, maar vaak alleen als je gebruik maakt van groepen, sektes, clans, etc.
Bedenk dat je altijd later nog boards kunt toevoegen! Voor een forum met veel leden is het vaak niet finest om veel boards te hebben, maar kan dat juist overzicht opleveren.
Ondanks dat een grote hoeveelheid boards dus kan afschrikken, moet je het ook niet té letterlijk nemen en al je RPG-boards verstoppen. Een gast wil met een eerste blik op de RPG een duidelijk beeld hebben van de indeling, dus is het alles behalve handig je hele RPG-wereld op te bouwen uit subboards of op onzichtbaar te zetten voor gasten. Ook is het niet aan te raden slechts één board te gebruiken voor de RPG, dit levert te veel beperkingen op voor de speler en maakt het RPG’en natuurlijk vaak ook onduidelijk.
Het is lastig een goede richtlijn te geven voor het aantal boards voor een beginnende RPG, omdat dit ook afhankelijk is van je onderwerp, maar als je het lastig vindt een aantal vast te stellen, zou ik me richten op een aantal tussen de 4 en 8.
Het Out of Character gedeelte:
Ook het OOC-gedeelte moet niet overwoekerd worden door boards en subboards. Handig is om helemaal bovenaan je RPG een board te maken met de regels en uitleg van de RPG, een vragentopic, een mededelingentopic, etc. Ook is er altijd vraag naar een Off-topic gedeelte, waarin leden kunnen kletsen over vanalles en nog wat, hun creativiteit kunnen laten zien en vaak is er in dit deel ook de mogelijkheid voor het maken van reclame.
Laat je voor het OOC-gedeelte (en ook voor het RPG-gedeelte, trouwens) inspireren door andere RPGs. Kijk hoe zij hun forum hebben ingedeeld. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Waar posten de leden graag en wat vind je zelf prettig?
De skin
De skin, een zeer belangrijk onderdeel van een aantrekkelijk forum. Zorg altijd dat de skin aansluit bij jouw onderwerp. Denk na over de kleuren, de banner, de buttons – niet alleen los van elkaar, maar ook hoe ze bij elkaar aansluiten. Voorkom vloekende kleuren, pixelige/onscherpe afbeelding en onleesbare teksten of links.
Ben je zelf niet zo goed in het maken van een skin? Schroom dan niet om een skin te gebruiken van een site als hitskin.com (voor Actieforum) of het support forum (bijv. het Invisionfree Support Forum). Controleer altijd of je bevoegd bent de skin te gebruiken en probeer ook altijd te voorkomen standaard skins te gebruiken. Kun je niet de skin vinden die je leuk vindt, vraag dan hier op Kickstart of mensen het leuk vinden om een skin voor je in elkaar te zetten.
Heb je ook een portal- of HTML-pagina voor je RPG? Zorg dan dat deze goed aansluit bij de skin van je forum, hanteer dezelfde stijl! Probeer afbeeldingen ook zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Wil je wel graag zelf een skin in elkaar zetten, maar weet je niet goed hoe? Dan kun je ook rustig een topic openen hier op Kickstart. Of misschien dat er zelfs wel eens een tutorial zal verschijnen over het maken van een skin, maar voor nu laat ik het hierbij, het zou simpelweg te veel zijn om dat ook nog eens in deze tutorial te verwerken.
Stap 4: Reclame maken
Forum aangemaakt. Check. Regels en uitleg in orde. Check. Opmaak en skin gereed. Check. Loop alles nog eens goed na en dan is het moment eindelijk daar: je forum kan geopend worden! Een forum openen is niet moeilijk, maar wil je dat mensen echt doorhebben dat jouw forum nu leden kan ontvangen, zorg dan dat je reclame maakt. Allereerst kun je linkpartners worden met andere RPGs (dit doe je door een kleine button te maken en die uit te wisselen met andere RPGs.) en je RPG aanmelden bij de The Grand List of Forums hier op Kickstart. En daarna? Daarna is het tijd voor het échte werk.
Een reclametopic openen
Veel RPGs geven hun leden de mogelijkheid hun eigen RPG te promoten. Ze doen dit d.m.v. een board waar jij als lid een topic kan openen waarin je jouw RPG promoot. Het openen van zo’n topic is simpel zat, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:
- Zorg dat je actief bent op het forum waar je promoot. Niemand zit te wachten op leden die alleen maar lid zijn om hun forum te promoten.
- Zorg dat je topic opgemaakt is. Dit kan d.m.v. een fancy sheet, maar het kan ook heel simpel met cursieve of bold tekst, als het er maar verzorgd uitziet. Spellings- en typefouten zijn absoluut onaantrekkelijk, te lange, slechtlopende zinnen ook. Een afbeelding of banner kan voor extra aandacht zorgen, maar doe dit alleen als je goed met Photoshop (oid) overweg kunt!
- Probeer mensen te lokken door een korte, aantrekkende tekst. Laat vooral weten waarom jouw forum anders is dan andere fora (niet door andere fora af te kraken!). Als er problemen zijn op jouw forum (inactiviteit, ruzies, e.d.), laat dat dan vooral NIET doorschemeren in je promotietopic.
- Veel RPGs geven de mogelijkheid je topic eens in de zoveel tijd (meestal één week) te updaten. Maak hier gebruik van, maar niet te vaak. Wekelijks updaten hoeveel nieuwe posts er gemaakt zijn wordt vaak als irritant ervaren en heeft ook weinig zin. Je kunt beter eens in de maand een serieuze update doen (we hebben een nieuw stafflid, er is een event georganiseerd, etc.).
Tot slot nog een algemene reclame- en openingstip: zorg voor een goede timing. Zoek uit wanneer mensen gemiddeld de meeste tijd hebben om te posten (denk aan vakanties!) en wanneer mensen zich het meest aangetrokken voelen tot jouw onderwerp. Heb jij Pokémon als onderwerp? Probeer dan zo te plannen, dat jouw forum gepromoot kan worden op de dag dat er een nieuw spel op de markt komt. Heb jij Hunger Games als onderwerp? Maak dan reclame rond de tijd dat de volgende film in de bioscoop komt.
Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar áls het mogelijk is, maak er dan ook vooral gebruik van.
Stap 5: Het forum actief houden
De eerste weken na de opening van een RPG is de RPG vaak het actiefst, daarna zakt de activiteit weer een beetje in. De nieuwigheid is eraf, misschien is er zelfs wel een concurrent op de RPG-markt gekomen... Je moet iets doen om je RPG interessant te houden. Het is natuurlijk erg afhankelijk van je onderwerp wát je kunt doen om je RPG interessant en vernieuwend te houden: denk aan events, wedstrijden, een interessante plotline.
Wederom: als je hulp nodig hebt voor het bedenken van een leuke plotline: het Kickstart-forum helpt je met liefde.
Note: Deze guide is absoluut geen belofte voor een actieve en succesvolle RPG. Een succesvolle RPG onstaat niet “zomaar” en het onstaan ervan is ook niet te voorspellen. Het is een samenwerking van timing, geluk, contacten en uitwerking van onderwerp die een RPG succesvol moeten maken en helaas heb jij als maker niet op al deze onderdelen invloed.
Wil je toch graag een poging wagen in het bos dat men de “eigen RPG” noemt, dan vind je in de onderstaande guide misschien wel wat handige tips die je verder kunnen helpen. Wil ik nog even kwijt dat dit natuurlijk niet DE manier is om een RPG op te starten, maar enkel de manier die ík gebruik. Dit zijn puur mijn eigen bevindingen van 6 jaar RPG'en en hier en daar wat wijsheidjes die ik op school heb opgedaan.
(Btw, als je toevoegingen (en meer tips) hebt, laat het dan vooral weten!)
Stap 1: Het idee
Een goede RPG begint met een goed idee. Fair enough. Een goed idee komt negen van de tien keer zomaar uit de lucht vallen. Je hoort een woord, krijgt een ingeving en komt tot de conclusie dat je het wel graag zou uitwerken tot een RPG. Bedenk je echter dat je, voordat je lukraak een forum aan gaat maken, beter eerst nog even kunt brainstormen en onderzoeken. Werkt de RPG wel zo goed? Zijn er al niet te veel van dit soort RPGs? Hoe groot is de kans dat mensen dit leuk gaan vinden? Ga bij jezelf na hoe realistisch het is dat jouw RPG uiteindelijk uit zal bloeien tot iets moois, schrijf (in klad) regels uit, bedenk wat er allemaal mis kan gaan in en rond de RPG en probeer oplossingen te vinden voor deze problemen. Heb je een onderwerp dat al vaker is gebruikt, bedenk dan wat jouw RPG anders maakt dan al die andere RPGs die er al zijn. Heb je een onderwerp dat niet zo bekend is, bedenk dan of er een manier is om jouw RPG ook aantrekkelijk te maken voor mensen die het onderwerp niet kennen.
Zoals ik al zei: een goed idee komt negen van de tien keer zomaar uit de lucht vallen. Een goede uitwerking van dit idee heeft echter tijd nodig.
Stap 2: Het forum
Oké, je hebt je idee uitgewerkt, hebt oplossingen bedacht en denkt er helemaal klaar voor te zijn. Is het dan nu tijd om een forum aan te maken? Bijna!
Naam
Allereerst: heb je goed nagedacht over de naam van je forum? Zorg voor een naam die makkelijk te onthouden is en te maken heeft met je thema. Je zult later reclame moeten maken met deze naam, dus zorg er tevens voor dat hij ofwel aantrekkelijk klinkt ofwel de strekking van je RPG weergeeft. (De naam BeauxbatonsRPG is bijvoorbeeld niet heel boeiend, maar geeft wel goed de strekking van de RPG weer! Mensen zien in één oogopslag waar deze RPG over gaat.)
Hosting
Dan, voordat je een forum aanmaakt, is het misschien goed te weten dat er meerdere hosts zijn waar je jouw forum aan kunt maken, de ene beter dan de ander. Ik ken natuurlijk niet alle hosts, laat staan dat ik daadwerkelijk iets nuttigs kan zeggen over pro’s en con’s, maar ik wil toch even een korte opmerking plaatsen over de drie hosts die ik wél ken. Heb je zelf goede of juist slechte ervaring met een bepaalde host? Laat het dan vooral weten, dan zal ik dit lijstje aanvullen! Heb je al een keuze gemaakt voor een host? Skip deze tekst dan en ga gerust door naar stap 3.
- Hosts:
- Actieforum.com
Misschien wel de bekendste in RPG’end Nederland. Het is toegankelijk voor beginners, maar ook prettig te gebruiken voor mensen die al langer ervaring hebben met het maken van fora. Het oogt mooi, is goed te bewerken en heeft zelfs de optie op HTML-pagina’s toe te voegen. Een nadeel is het gemis van een .nl adres, mocht je op de professionele toer willen gaan en geld in je RPG willen steken. Een .nl adres is wel degelijk mogelijk, maar het is omslachtiger dan een .com, .net of .org adres.
Een groot pluspunt aan het actieforum is dat het een Nederlandse hulpsite heeft waar je ook nog eens reclame mag maken voor jouw RPG!
Createaforum.com
Vergelijkbaar met Actieforum, hoewel het Adminpaneel erg anders is – in een positieve zin, overigens. Naar mijn mening heeft Createaforum één van de meest gebruiksvriendelijk adminpanelen. Het heeft ook een ondersteuningsforum, maar alleen in het Engels. Ook hier mag je reclamemaken, maar de vraag is of dat zin heeft als je ervoor kiest om een Nederlandse RPG te maken.
www.invisionfree.com
Met een ruime database aan skins is Invisionfree uiterst geschikt voor mensen die zelf niet zo kundig zijn met HTML en CSS. Het adminpaneel oogt wat ingewikkeld en lelijk, maar is in vergelijking met Actieforum wel overzichtelijker, naar mijn mening. Het linkadres dat je als forum krijgt toegewezen is dan wel weer teleurstellend en relatief lastig te onthouden, namelijk z#.invisionfree.com/forumname, met op de plaats van het hekje, een nummer dat kan variëren van 1 tot een getal dat vermoedelijk tussen de 10 en 20 ligt. Verder zijn de opties van Invisionfree oneindig en kun je er als HTML/CSS’er je ei goed in kwijt.
-----
Onderstaande host(s) heb ik nooit zelf gebruikt, maar zijn toegevoegd door Kickstart-leden:
ProBoards
Een makkelijk te gebruiken forumhost. Een nadeel is dat (voor zover wij weten) de HTML niet in topics werkt.
Stap 3: De uitwerking van jouw thema
Nu je jouw forum aan hebt gemaakt, is het tijd om je RPG pas écht uit te gaan werken. Dit doen we aan de hand van regels en omschrijvingen, de indeling van je forum en natuurlijk de skin van je RPG.
[i]De regels en uitleg
De regels en uitleg heb je natuurlijk al globaal opgesteld tijdens het brainstormen, maar zullen nu tot in de puntjes uitgewerkt moeten worden. Zorg voor een overzichtelijke uitleg van jouw forum en probeer het zo beknopt mogelijk te houden. Uitgebreide RPGs hebben natuurlijk veel uitleg nodig, maar probeer onnodige feitjes weg te laten. Hoe groter de tekst is, hoe minder mensen geneigd zijn hem helemaal te lezen.
Je uitleg opdelen in verschillende topics is een mogelijkheid om je gasten en/of leden minder te overvallen met informatie, maar zorg dan voor een logische scheiding en zorg ervoor dat je niet té veel topics krijgt. Bedenk dat een gast voor het eerst op jouw forum komt en geen idee heeft waar hij of zij moet kijken, als er dan twintig topics met informatie staan te wachten, weet de gast simpelweg niet waar hij moet beginnen.
Een handige tip voor de uitleg én de regels: druk woorden of korte zinnen dik, schuin of geef ze een kleurtje mee, zodat ze opvallen! Doe dit ALLEEN bij kopjes of belangrijke woorden(samenstellingen), zodat de aandacht daarheen getrokken wordt, doe dit NIET bij hele alinea’s. Dit omdat je met die dikgedrukte of gekleurde woorden aandacht wil trekken en mensen aan het lezen wil zetten. Lezen ze het kopje, dan is de kans groot dat ze de alinea ook lezen, maar is de hele alinea dikgedrukt of gekleurd, dan valt dat woord niet meer op en is het gewoon weer één geheel en nemen mensen vaak niet de moeite het te lezen.
Onthoud dat je zowel IC als OOC regels nodig hebt. Voor de OOC regels is het handig om eens te kijken bij andere RPGs: welke regels hanteren zij? Vergeet je niets belangrijks? De OOC regels zijn erg belangrijk als het aankomt op de sfeer van je forum! Doen mensen iets wat jou niet aanstaat, dan kun je hen namelijk op de regels wijzen. Heb je geen regels, dan heb je ook geen poot om op te staan en stel je jezelf misschien wel in een slecht licht. Bovendien weten mensen beter waar ze aan toe zijn, wanneer er een duidelijk overzicht van regels is.
Tot slot: zorg dat alle regels en uitleg goed verzorgd zijn! Spellings- en typefouten kunnen je leden kosten, net als onoverzichtelijkheid en onduidelijkheid. Ben je niet helemaal zeker van de duidelijkheid van je forum? Laat het dan van te voren even door iemand doorlezen!
De indeling
De indeling van je forum is ook belangrijk. We hebben het hier over boards en subboards. Het belangrijkste is natuurlijk: maak er niet te weinig, maar ook niet te veel!
In de RPG:
De neiging is heel groot om meteen veel gebieden te maken, met veel subboards, maar bedenk dat dit, vooral bij een beginnende RPG, eerder afstotelijk is dan aantrekkelijk. Allereerst oogt het forum dan leeg, omdat je het niet of nauwelijks voor elkaar kunt krijgen om in elk (sub)board actief te posten, waardoor mensen kunnen denken dat het forum niet actief is. Daarnaast komt er in zulke gevallen vaak ook teveel informatie in één keer op je gasten af, vooral als zij onbekend zijn met het onderwerp. Sub-subboards zijn in veel gevallen al helemaal een no go (en ook niet bij elke host mogelijk!), omdat dat veel zoek- en klikwerk opleverd. In enkele gevallen kunnen dergelijke boards echter wel handig zijn, maar vaak alleen als je gebruik maakt van groepen, sektes, clans, etc.
Bedenk dat je altijd later nog boards kunt toevoegen! Voor een forum met veel leden is het vaak niet finest om veel boards te hebben, maar kan dat juist overzicht opleveren.
Ondanks dat een grote hoeveelheid boards dus kan afschrikken, moet je het ook niet té letterlijk nemen en al je RPG-boards verstoppen. Een gast wil met een eerste blik op de RPG een duidelijk beeld hebben van de indeling, dus is het alles behalve handig je hele RPG-wereld op te bouwen uit subboards of op onzichtbaar te zetten voor gasten. Ook is het niet aan te raden slechts één board te gebruiken voor de RPG, dit levert te veel beperkingen op voor de speler en maakt het RPG’en natuurlijk vaak ook onduidelijk.
Het is lastig een goede richtlijn te geven voor het aantal boards voor een beginnende RPG, omdat dit ook afhankelijk is van je onderwerp, maar als je het lastig vindt een aantal vast te stellen, zou ik me richten op een aantal tussen de 4 en 8.
Het Out of Character gedeelte:
Ook het OOC-gedeelte moet niet overwoekerd worden door boards en subboards. Handig is om helemaal bovenaan je RPG een board te maken met de regels en uitleg van de RPG, een vragentopic, een mededelingentopic, etc. Ook is er altijd vraag naar een Off-topic gedeelte, waarin leden kunnen kletsen over vanalles en nog wat, hun creativiteit kunnen laten zien en vaak is er in dit deel ook de mogelijkheid voor het maken van reclame.
Laat je voor het OOC-gedeelte (en ook voor het RPG-gedeelte, trouwens) inspireren door andere RPGs. Kijk hoe zij hun forum hebben ingedeeld. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Waar posten de leden graag en wat vind je zelf prettig?
De skin
De skin, een zeer belangrijk onderdeel van een aantrekkelijk forum. Zorg altijd dat de skin aansluit bij jouw onderwerp. Denk na over de kleuren, de banner, de buttons – niet alleen los van elkaar, maar ook hoe ze bij elkaar aansluiten. Voorkom vloekende kleuren, pixelige/onscherpe afbeelding en onleesbare teksten of links.
Ben je zelf niet zo goed in het maken van een skin? Schroom dan niet om een skin te gebruiken van een site als hitskin.com (voor Actieforum) of het support forum (bijv. het Invisionfree Support Forum). Controleer altijd of je bevoegd bent de skin te gebruiken en probeer ook altijd te voorkomen standaard skins te gebruiken. Kun je niet de skin vinden die je leuk vindt, vraag dan hier op Kickstart of mensen het leuk vinden om een skin voor je in elkaar te zetten.
Heb je ook een portal- of HTML-pagina voor je RPG? Zorg dan dat deze goed aansluit bij de skin van je forum, hanteer dezelfde stijl! Probeer afbeeldingen ook zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Wil je wel graag zelf een skin in elkaar zetten, maar weet je niet goed hoe? Dan kun je ook rustig een topic openen hier op Kickstart. Of misschien dat er zelfs wel eens een tutorial zal verschijnen over het maken van een skin, maar voor nu laat ik het hierbij, het zou simpelweg te veel zijn om dat ook nog eens in deze tutorial te verwerken.
Stap 4: Reclame maken
Forum aangemaakt. Check. Regels en uitleg in orde. Check. Opmaak en skin gereed. Check. Loop alles nog eens goed na en dan is het moment eindelijk daar: je forum kan geopend worden! Een forum openen is niet moeilijk, maar wil je dat mensen echt doorhebben dat jouw forum nu leden kan ontvangen, zorg dan dat je reclame maakt. Allereerst kun je linkpartners worden met andere RPGs (dit doe je door een kleine button te maken en die uit te wisselen met andere RPGs.) en je RPG aanmelden bij de The Grand List of Forums hier op Kickstart. En daarna? Daarna is het tijd voor het échte werk.
Een reclametopic openen
Veel RPGs geven hun leden de mogelijkheid hun eigen RPG te promoten. Ze doen dit d.m.v. een board waar jij als lid een topic kan openen waarin je jouw RPG promoot. Het openen van zo’n topic is simpel zat, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:
- Zorg dat je actief bent op het forum waar je promoot. Niemand zit te wachten op leden die alleen maar lid zijn om hun forum te promoten.
- Zorg dat je topic opgemaakt is. Dit kan d.m.v. een fancy sheet, maar het kan ook heel simpel met cursieve of bold tekst, als het er maar verzorgd uitziet. Spellings- en typefouten zijn absoluut onaantrekkelijk, te lange, slechtlopende zinnen ook. Een afbeelding of banner kan voor extra aandacht zorgen, maar doe dit alleen als je goed met Photoshop (oid) overweg kunt!
- Probeer mensen te lokken door een korte, aantrekkende tekst. Laat vooral weten waarom jouw forum anders is dan andere fora (niet door andere fora af te kraken!). Als er problemen zijn op jouw forum (inactiviteit, ruzies, e.d.), laat dat dan vooral NIET doorschemeren in je promotietopic.
- Veel RPGs geven de mogelijkheid je topic eens in de zoveel tijd (meestal één week) te updaten. Maak hier gebruik van, maar niet te vaak. Wekelijks updaten hoeveel nieuwe posts er gemaakt zijn wordt vaak als irritant ervaren en heeft ook weinig zin. Je kunt beter eens in de maand een serieuze update doen (we hebben een nieuw stafflid, er is een event georganiseerd, etc.).
Tot slot nog een algemene reclame- en openingstip: zorg voor een goede timing. Zoek uit wanneer mensen gemiddeld de meeste tijd hebben om te posten (denk aan vakanties!) en wanneer mensen zich het meest aangetrokken voelen tot jouw onderwerp. Heb jij Pokémon als onderwerp? Probeer dan zo te plannen, dat jouw forum gepromoot kan worden op de dag dat er een nieuw spel op de markt komt. Heb jij Hunger Games als onderwerp? Maak dan reclame rond de tijd dat de volgende film in de bioscoop komt.
Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar áls het mogelijk is, maak er dan ook vooral gebruik van.
Stap 5: Het forum actief houden
De eerste weken na de opening van een RPG is de RPG vaak het actiefst, daarna zakt de activiteit weer een beetje in. De nieuwigheid is eraf, misschien is er zelfs wel een concurrent op de RPG-markt gekomen... Je moet iets doen om je RPG interessant te houden. Het is natuurlijk erg afhankelijk van je onderwerp wát je kunt doen om je RPG interessant en vernieuwend te houden: denk aan events, wedstrijden, een interessante plotline.
Wederom: als je hulp nodig hebt voor het bedenken van een leuke plotline: het Kickstart-forum helpt je met liefde.
Pagina 1 van 1
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum